SLYŠ VELKÝ ZÁKON,TEN AŤ TVŮJ KROK ŘÍDÍ, BUĎ STRÁŽCEM STROMŮ, KVĚTŮ, ZVÍŘAT, LIDÍ.
A NETKNI SE JICH NEŠETRNOU DLANÍ, JEŽ Z NEZNALOSTI MNOHDY HRUBĚ ZRANÍ.

Mlejneček
VÍTEJTE V OBYČEJNĚ NEOBYČEJNÉM ÚDOLÍ, KDE ŽIJEME A PRACUJEME
kořenářka
Žijeme v malém domečku na dně údolí, spíše soutěsky mezi lesy. Po deseti letech hospodaření na naší malé farmě jsme se konečně dočkali časů, že se na lidi jako jsme my nepohlíží jako na spolek bláznů, alespoň část společnosti dochází k poznání, že není udržitelný dosavadní kořistnický způsob života.

Únor 2009

Hrnkované sazenice bylin a kořeninových rostlin

17. února 2009 v 16:11 | kořenářka |  AKTUÁLNÍ NABÍDKA E-SHOP

sazenice

Sazenice bylin a koření budeme jako vždy nabízet ve velkých čtyřhranných květináčích o průměru 11 cm, aby v nich byly hned na jaře co největší rostliny .Protože jsou všechny bez výjimky certifikovány jako bioprodukt, můžete z nich okamžitě sklízet lístky a stonky k přípravě čajů nebo ochucení pokrmů. Rostliny, pěstované celoročně venku mají navíc jedinečné, typické aroma. Přestože bývají k dispozici oproti skleníkovým výpěstkům poměrně pozdě, uvedené vlastnosti to bohatě vynahradí, spolu s přirozenou životaschopností, která někdy chybí výpěstkům ze supermarketů.
O seznam pěstovaných rostlin spolu se stručným popisem a způsobem užití napište na adresu mlynec@volny.cz. K dispozici budou zhruba od poloviny března. Ve středu na tradičním táborském trhu na Žižkově náměstí. Doporučujeme dohodnout mailem návštěvu farmy, prohlédnout si naši bylinnou zahradu a vybrat si výpěstky přímo ze záhonu.

NAHRNKOVANÁ PAŽITKA SE UŽ PROBOUZÍ


BYLINKY V KONTEJNERECH PŘIPRAVENÉ K PRODEJI


ZBOŽÍ PŘIPRAVENÉ NA JARNÍ PRODEJNÍ VÝSTAVU V CHOTOVINÁCH U TÁBORA

ZELENINA A KUCHYŇSKÉ BYLINKY

13. února 2009 v 10:40 | kořenářka |  BIOZAHRADNICTVÍ
Nejvýznamnějším produktem našeho biozahradnictví jsou zelenina a řezané natě kuchyňských bylin. Oslovujeme tím hlavně rodiny s malými dětmi. K přípravě prvních šťáv a kašiček pro nejmenší děti jsou maminky přímo vyzývány většinou dětských lékařů, aby k přípravě používaly výhradně ekologicky vypěstovanou zeleninu a ovoce. Snažíme se pěstovat co nejširší sortiment, abychom mohli poskytnout zákazníkům pokud možno ucelenou nabídku produktů k přípravě zdravých pokrmů. Začátky před deseti lety nebyly vůbec slavné, nikdo tehdy netušil, proč vůbec takové zboží nabízím, když lze dostat za poloviční cenu obrovské mrkve, květáky, zelí...To dnešní maminky už jsou tak poučené a vzdělané, že mne to nutí pořád hledat nové produkty a poznatky, abych s nimi udržela krok. Představuje to několikastránkový seznam rostlinných produktů, který předkládám každoročně inspektorovi instituce, jež u nás provádí povinnou kontrolu. Teprve potom můžeme nabízet naši produkci se zeleně pruhovaným logem a označením BIO. Tolik diskutované dotace letos opět nestačí ani na pořízení semínek. Většinu bioosiv umíme vypěstovat sami, ale například velice žádanou odrůdu mrkve nebo tykve Hokkaido musíme nakoupit od firem, které se prodejem osiv v biokvalitě zabývají. To jsme vlastně teprve na začátku a čeká nás různě dlouhá cesta plná těžké i lehčí práce, končící i různě úspěšnou sklizní.
Mnohé kultury běžně pěstované v zahrádkách a v zelinářské konvenční velkovýrobě dávají biozahradníkům pořádně zabrat. Dlouho trvalo, než se nám ,,rozběhla"kultura rukoly. Dávají si na ní dostaveníčko dřepčíci z celého pole, pokud ji v létě neopatříte krytem z netkané textilie. Doporučuji to ještě pojistit žlutými lepovými pásy uvnitř krytu. Po smutných zkušenostech s holandskými odrůdami kedluben jsem se s pokorou vrátila k odrůdám tuzemským. V Holandsku je vysoká hladina spodní vody a tamní průmyslové zemědělství disponuje automatickými zavlažovacími systémy, jen já jim hadicí pravidelný přísun vody nedám, naše kedlubny se spokojí se zálivkou 1-2x denně a tolik nepraskají. Malým zázrakem je kedluben Gigant. Bulva dosáhne při dobré péči váhy i několika kilogramů a vydrží ve sklepě svěží do února, jen ji musíme nepoškozenou šetrně uložit. Přestože byla původně určena ke zkrmení zvířatům, její nedřevnatějící dužina poskytuje surovinu, ze které připravíme vše od smaženek mnohem méně pracných než smažený květák až po naprosto skvělé kedlubnové zelí. Salát z nejkřehčí vrcholové části bulvy, jen tak se solí, pepřem, cukrem, octem a olejem se dá jíst samotný. Já občas zvu své dobré přítelkyně na oblíbenou baštu, která se skládá z vepřové krkovičky pečené s minimem koření, aby vynikla chuť čerstvého masa z vlastního chovu. K tomu je nejlepší čerstvý chléb, zbožňujeme ten náš z Mladé Vožice a kedlubnovo-gigantový salát tu laskominu završí s trochou piva nebo dobrého vínka. Loňská podzimní dodělná v tomto duchu se nám obzvlášť vyvedla. Mám štěstí na dobré lidi kolem sebe a moje drahé přítelkyně mi pomáhají, aby se to, co v potu tváře v biozahradě vypěstujeme, dostalo ke koupi zákazníkům, kteří se brzy naučili vyhledávat náš skromný stánek na táborském náměstí. Pravidelný středeční trh tam vyhledávají maminky s
dětmi, které se těší na naši speciání šťavnatou karotku. Naše bylinky nakupují i kuchaři tamních restaurací. Tržiště je vyhrazeno pěstitelům a drobným producentům, náš prodej spojujeme i s výkladem, máme vlastní i oborové letáčky a natisknuté osvědčené recepty. Obecně lze říci, že budeme letos opět rozšiřovat sortiment a jeho součásti pěstovat v takových množstvích, abychom pokud možno vše prodali ze dvora , na tržišti nebo přímým dovozem do bytu zákazníka. Takto napsáno to vypadá přímo ideálně, v praxi to však znamená po celou sezonu nekončící řetěz postupných výsevů, sázení předpěstovaných sazenic, úpravu sklizených záhonů, přípravu zboží do trhu, aby bylo v tržnici za ranního rozbřesku vše čerstvé ještě s krůpějemi ranní rosy. Při pohledu zpět však mohu říci, že je to práce smysluplná a vpodstatě radostná.
Krémová polévka z dýně Hokkaido sypaná sezamem 1 střední 1 střední dýně Hokkaido
2 cibule
lžička mořské soli
sezamový nebo olivový olej
1 l vývaru nebo vody

1. dýni i s kůrou omyjte a okartáčujte přírodním kartáčkem. Rozkrojte ji na dvě části a lžící vydlabejte semena. Dýni rozkrájejte na kusy.
2. na oleji osmahněte cibuli a dýni. Orestujte a poté přilijte vodu nebo vývar a uveďte do varu. Není nutné smažit cibuli, ale zvýrazníte tím chuť. Osolte a vařte30 minut nebo až do změknutí. Každá dýně je trochu jiná a i její stáří ovlivní délku vaření.
3. rozmixujte na hladký krém. Když budete mít štěstí na skvělou dýni, nemusíte už ničím dochucovat. Pokud nejste s chutí spokojeni, přidejte granulovaný zeleninový bujon nebo umeocet(ocet vzniklý při výrobě švestiček Umeboschi), popřípadě přírodní sojovou omáčku.
4. máte-li rádi krémovou chuť, můžete hotovou polévku navrch ozdobit smetanou nebo mandlovým máslem a opraženým černým sezamem.
/převzato z Biokuchařky Hanky Zemanové, Smart Press s.r.o., 2005/

OVOCE

8. února 2009 v 6:23 | kořenářka |  BIOZAHRADNICTVÍ
Na začátku byla ovocná školka. Farma leží v nadmořské výšce 607 m nad mořem. Výpěstky z této drsné polohy nevynikají bujným vzrůstem, ostatně v režimu ekologického zemědělství není růst rostlin podporován minerálními dusíkatými hnojivy. Odrůdová skladba byla vybrána tak, aby zákazník měl jistotu, že stromek, který si u nás koupí, bude dávat dostatek kvalitního ovoce. V nabídce byly stromkové formy angreštu a rybízu. Postupem času jsme zjistili, že nebude možno pokračovat v rozvoji školky bez strojového vybavení. Aby se taková investice vyplatila, muselo by se investovat i do propagace, aby se mohlo víc vyrábět a prodávat. Rozhodli jsme se tedy, že postupně ukončíme pěstování školkařských výpěstků a program pěstování ovoce přizpůsobíme zaměření biozahradnictví, prodeji bioproduktů konečnému spotřebiteli. K podzimnímu prodeji ještě zůstalo několik desítek stromků, ale hlavním produktem bude od letoška čerstvé drobné ovoce v biokvalitě. Prodej se už loni osvědčil v tržnici, není mnoho možností koupit si ve městě třeba jen půl kila rybízu na koláč. Ještě větší zájem je o angrešt, protože invaze amerického padlí angreštového zdecimovala velkovýsadby i stromky u drobných pěstitelů. Částečně jsme vyzkoušeli samosběr rybízu, bude to možnost, jak získat náš biorybíz
levněji. Před časem jsme prodávali také biojahodyz pětiarové plantáže. Porost jsme už museli částečně zlikvidovat pro velké zaplevelení. Kulturu jahodníku však letos znovu obnovíme. Začali jsme i s výsadbou ostružiníku a malinoostružiníku. S prodejem ostružin počítáme v roce 2010.






JEDLÉ KVĚTY

1. února 2009 v 9:59 | kořenářka |  BIOZAHRADNICTVÍ
ochutnejte
Květiny byly k jídlu pro chuť i ozdobu užívány odedávna. Po zimním strádání v době neúrody, kdy lidé instinktivně jedli nejvýživnější část rostliny nebo naopak jako součást bohatých tabulí pro zpestření a ještě větší noblesu či zdůraznění vyjímečnosti okamžiku. Patřily také po dlouhou dobu mezi tajné ingredience pro výrobu exotických nápojů a likérů.
Je potěšitelné, že se k jejich používání opět šťastně navracíme díky šéfkuchařům špičkových restaurací, kteří dnes běžně používají jedlé okvětní plátky či kandované květy, aby tak dodali svým dezertům tu správnou sladkou nostalgii. Mnohapatrové svatební dorty zdobené živými květy jsou mistrovskými díly luxusních cukráren.
Obecně řečeno, k jídlu lze užít všechny květy, které nejsou jedovaté, hořké nebo jinak nepoživatelné a jež nebyly ošetřovány pesticidy. Proto jsou biozahradnictví a ekologické farmy ideálními pěstiteli.
Nejužívanější květy:
levandule

Anglická královna Alžběta je bezmezně zamilována do levandulového čaje, který je i mírným sedativem. Malé množství těchto květů provoní dušená masa, octy, džemy a rosoly. Ve středověku de věřilo, že levandule chrání před morem, protože prý rukavičkáři, kteří používali její výtažek k provonění jemných kůží na dýmějový mor neumírali. Vyhlášené silice k výrobě nejdražších parfémů pocházejí z levandulových políček Provence. Levandule patří mezi hluchavkovité rostliny a ty téměř všechny obsahují vonné silice a mnohé jsou pak ceněnými kořeninovými bylinami. Jejich původ je namnoze ze Středozemí, kde mají místo v kuchyni odedávna - bazalka, tymián, šalvěj, oregano, majoránka, saturejka, yzop, rozmarýn - u nás
šalvěj
pak meduňka, máta, středoevropská dobromysl a jemnějším aroma než má oregano z Balkánu.
bazalka




















Ke kořenění můžeme používat i jejich drobné pyskaté kvítky, jsou plné voňavého nektaru, zvlášť těsně po rozkvětu. Lehký jarní dezert můžeme doplnit sladkými kvítky obyčejné bílé hluchavky, třeba s rozkvetlou snítkou máty.
yzop
tymián


















měsíček

Květy měsíčku lékařského přidávají na dramatičnosti smaženicím a nákypům, ulehčují trávení a vysokým obsahem karotenu blokují škodlivé účinky volných radikálů. Staří Římané jej používali proti uštknutí škorpionem a vojáci během americké občanské války zjistili, že pomáhá proti krvácení z nosu. V 16. století bylo všeobecně známo, že ti kdo se napili lektvaru z měsíčku, mohli vidět nadpřirozené bytosti. Krásná oranžová či žlutá barva a medová vůně květních plátků bez zákrovu skvěle doplní ovocné dezerty i zeleninové saláty.


macešky
Legenda praví, že Kupido, bůžek lásky, jednou prostřelil svým šípem macešku a tak tuto všudypřítomnou rostlinu obdařil afrodiziakálními účinky. Květy rozebrané na jednotlivé plátky jsou svojí kořenitou chutí přímo předurčeny k doplnění a ozdobě obložených mis a chlebíčků. Hračičkové uvítají příležitost sestavit z nich celé dekorace, podobně jako Japonci tvoří obrazy z
motýlích křídel.














Podle římského spisovatele Plinia staršího zahání hvězdicovitý květ brutnáku lékařského melancholii a posiluje mužskou odvahu. Dnešní šéfkuchaři používají tyto květy jak pro
brutnák
jejich vzhled, tak i pro osvěžující okurkovou chuť. Děti zajásají nad chlebíčky ozdobené nebesky modrými kvítky připomínajícími květ bramboru. Nadto plátek veky potřený máslem, tvarohovou bylinkovou pomazánkou, s několika kvítky brutnáku a snítkou petrželky navrch působí chutně a úpravně, ostatně fantazii se přece meze nekladou! Celá rostlina obsahuje obrovské množství minerálů a má v rozumném množství relaxační a uklidňující účinky.


sedmikrásky

Prosté plané sedmikrásky působí blahodárně na dýchací ústrojí a zrak.Poskytují první předjarní saláty bohaté na vitamíny a minerály, navíc pomáhají k pročištění organismu po dlouhé zimě. Jen musí pocházet z čisté přírody. Krásné květy šlechtěných sedmikrás vyniknou v ovocných a zeleninových salátech, ozdobí koktejly, sorbety a zmrzliny.


fialky








Drobné kvítky fialek s nezaměnitelnou vůní podle legendy vytryskly ze slzí bohyně Isis. Ačkoli byly pěstovány už od antiky, největší popularity dosáhly za viktoriánské éry, kdy zářily ve svatebních kyticích a svou vůni propůjčovaly sirupům a želé. Byly známy pro své léčivé a antiseptické vlastnosti, sirup byl užíván proti bolestem v krku. Je ale skvělý i do zmrzlinových pohárů. Různobarevná kvítka ozdobí speciální zákusky, krémové řezy apod. Doporučuji doplnit lístečkem meduňky a přelít dortovým rosolem.
begonie

Pro obdivovatele velkolepých květů hlíznatých begonií je téměř rouháním pouhé pomyšlení na jejich užití k jídlu. Uvažme však, že mnohé květy opadávají téměř neuvadlé. Dužnatými stonky lze nahradit řapíky rebarbory ve známém koláči. Můžeme jej doplnit několika jahodami a šlehanou smetanou. Umělecké dílo završí okvětní plátky begonie.









tykev



Květy tykví, cuket a patizonů jsou podávány jako příloha či hlavní jídlo ve Středomoří a Mexiku. Plněné nádivkou nebo masovou směsí a smažené, jako zpestření studené kuchyně s humří, šunkovou, křenovou, sýrovou a podobnou náplní bývají pozoruhodnou součástí švédských stolů. U samčích květů je třeba vždy odstranit hořký zelený kalich a s vonným květem zacházet velice opatrně, je neobyčejně křehký.

Super Star
































Už pro svou vůni a krásu stojí řůže na stupni nejvyšším. Teorie o jejím původu se různí, ale nejpravděpodobněji pochází z Persie. Podle starověkých Řeků červená růže, symbol vášně, poprvé vykvetla, když si Afrodita, bohyně lásky, zranila nohu o trn v přítomnosti Adonise a krvácela. Kleopatra vystlala pro Marka Antonia hodovní místnost po kolena růžovými květy a římské bankety byly vždy vyzdobeny lístky růží. V roce 1187 vstoupil do Jeruzaléma dobyvatel Saladin a dal Omarovu mešitu umýt růžovou vodou, aby ji očistil.
Big Purple

Pro rané křesťany byly růže symbolem Panny Marie a zdobily chrámová okna a oltáře s jejím vyobrazením, viz Růžencová slavnost Albrechta D"urera. První korálky na růžence byly vyráběny z pasty z růžových lístků. Zpracováním řůžových květů na proslulé oleje, růžové vody a sirupy se na Balkáně zabývali už Muslimové. Výtažky z růží patří mezi nejbezpečnější hojivé substance, v kuchyni ale nutno znát míru. Mezi nejvoňavější patří Růže stolistá, gallská a damašská. K ozdobě zmrzlin, moučníků a nápojů lze ale využít všechny voňavé růže ze soudobé zahrady. Krásně voní třeba sadová růže Westerland nebo velkokvětá Mr. Lincoln, Trpělivost vyžaduje kandování růžových plátků i ostatních vonných květů, avšak poháry takto ozdobené dodají lesku slavnostní tabuli. Skvělou cukrovinkou jsou i samy o sobě.
Nette Ingeborg
Karafiáty či hvozdíky považovali Řekové za tolik kouzelné, že je pojmenovali Dianthus, čili květina květin a věnovali ji nebeskému otci Diovi. Pro Římany to byl Flos Jovis, Jupiterova květina, tedy vlastně totéž. Jako květy lásky byly přidávány do nápojů při
karafiáty
zásnubách a ve středověkém umění byly přímo symbolem zásnub. Dlouho byly ceněny pro hřebíčkovou chuť a vůni. Před užitím je nutno oddělit trpký kalich, květní plátky vyluhované ve víně působí jako utišující prostředek pro nervovou soustavu, jako voňavá ozdoba sladkostí má úspěch zaručen.
lichořeřišnice


Semínka lichořeřišnice dovezli Španělé z Peru. Různobarevné květy s ostrou ředkvičkovou chutí jsou nejpopulárnější ze všech jedlých květů. Zahradu v létě přímo rozzáří, na pěstování není vůbec náročná, sama se vysévá, škoda jen, že ji spálí sebemenší mráz. Poupata lze naložit do octa jako kapary. Zeleninovým salátům dají říz i lákavý vzhled, nejvíc sladce pikantního nektaru je v dlouhé ostruze. Tinktura z poupat a semen je považována za přírodní antibiotikum.

Zavinutka nese rodové jméno Monarda na počest španělského léčitele a botanika Monardesse ze Sevilly, který již v roce 1569 sestavil herbář americké flory. Zřejmě on nazval tuto bylinu bergamotkou pro její vůni připomínající voňavý malý citronek Citrus bergamia.zavinutkaPod obchodním názvem Monarda Bergamo Grey byla nedávno vyšlechtěna letnička s výraznou bergamotovou vůní, zvláště vhodná do čajových směsí. Indiánské kmeny užívaly planě rostoucí monardy při průduškových potížích a nachlazení, rostlina totiž obsahuje důležitý antiseptický thymol. Voňavé listy poslouží jako rychlá přírodní náplast při drobném poranění na zahrádce, stejně jako listy jitrocele nebo tužebníku v přírodě. Drobné jazykovité květy jsou plné chutného sladce kořenitého nektaru, jako stvořeného pro zdobení chuťovek a podobných delikates. Nezapomeneme-li včas ostříhat odkvetlá květenství, z paždí listů na lodyze brzy vyraší nové.

čínská chryzantéma

Chryzantéma věncová, pinardie, zlateň věncová, čínská chryzantéma - to všechno jsou názvy pro krásnou rostlinu, příbuznou naší kopretiny. Vysévá se počátkem dubna přímo do květináčků v pařeništi, do každého 3-5 semen. Do salátů můžeme seřezávat mladé výhonky, jen co trochu povyrostou, rostlina se tak rozkošatí. V druhé polovině května se mohou sazeničky vysázet na záhon. Brzy se objeví poupátka a když rozkvetou, jakoby kvetla malá sluníčka. Rostlina má jemnou celerovou příchuť. Z květu otrháme k jidlu okrajové plátky. Terč je velice hořký, ale plátky jsou velmi chutné a navíc na salátech a pomazánkách krásně vypadají.
afrikán

Afrikán, latinsky Tagetes je dávno běžnou rostlinou našich zahrádek.Přes jeho výrazné aroma lze květní plátky z rozebraných květů s mírou použít k přizdobení i přichucení např chuťově málo výrazných zeleninových jídel. Pro biozahradníky je to rostlina nepostradatelná, aroma spolehlivě odpuzuje řadu škůdců v zeleninových i květinových záhonech. Umí také potlačovat plevele, nejen svým rozložitým růstem ale i výměšky z kořenů. Celá staletí pěstovali jihoameričtí indiáni brambory na svých terasovitých políčkách a před invazí půdních háďátek je chránili až třímetrovým afrikánem Tagetes minuta jen tím, že spolu s bramborami pěstovali tento ,,posvátný plevel". Rostlina se stala nedávno předmětem šlechtění a tak se v nabídce objevil Tagetes patula ,Ground Control, . Španělským estragonem nebo mexickým Tarragonem je zván Tagetes lucida s jasně žlutými kvítky. Protože chutí a vůní připomíná francouzský estragon, lze jej umírněně použít k ochucení octů a dresingů. Slabý čaj z této rostliny dokáže zmírnit obtíže z nadměrného pití alkoholu, má však ve větším množství i omamující a lehce halucinogenní účinky.
večernice
huseník
rukola
Večenice vonná, večerní fiala pocházející ze Středomoří je už mnohde zplanělá. V podvečer vyniká její příjemná vůně. Je to blízká příbuzná hořčice ale i zelí, proto květy chutnají jako ostrá ředkvička. Rostlina obsahuje mnoho vitamínu C, byla v minulosti užívána při léčbě kurdějí. Různobarevné květy jsou půvabné ve venkovské zahrádce i v bylinářské zahradě. Můžeme je přidávat do salátů a ozdobit jimi moučníky. Stejně lze využít i žluté květy hořčice nebo řepky, jen nesmějí pocházet z chemicky ošetřovaného lánu. Do široké rodiny brukvovitých rostlin patří i huseník alpský , kvetoucí bíle či růžově brzy na jaře a pozdě na podzim. A pak sem ještě patří Roketa setá, které se podobá její polodivoký příbuzný, Křez úzkolistý. Obě posledně jmenované bylinky mají společný obchodní název Rukola. Výtečné jsou v salátech nebo jen na chléb s máslem. Ostrá Dijonská hořčice je vyráběna právě z drobných semen křezu. Rukola kvete v obou případech žlutými kvítky. Jak je vidět, květy brukvovitých rostlin můžeme mít k dispozici od jara do zámrzu a použít je třeba k dochucení a ozdobě krémových polévek.
pažitka
Poděkujme Číňanům, že seznámili západní svět s pažitkou. Ta naše důvěrně známá s jemnou cibulovou vůní a chutí má v Číně ještě sestru s plochým listem a bílým květem, kterou nazýváme čínskou pažitkou nebo česnekopažitkou podle česnekové příchutě. Do povědomí milovníků kuriozit se však dostala docela nedávno. První američtí osadníci přisuzovali pažitce kouzelnou moc, kytičku jejích květů věšeli nade dveře jako ochranu proti zlým duchům. Jen praví milovníci bylinek si všimli, jak je květ pažitky krásný. Smažená vajíčka vyniknou na talířku v mističce z listů salátu posypaná nasekanou pažitkou a ozdobená jejími květy, jedno, zda s vůní cibulovou nebo česnekovou.

česneková pažitka
česnek medvědí

Všechny cibulové a česnekové zeleniny a byliny patří do čeledi liliovitých. Úžasným zástupcem je i česnek medvědí. Typická rostlina lužních lesů se skvěle přizpůsobila tamním životním podmínkám. Velice časně raší, předhoní i pažitku, svůj životní a reprodukční cyklus musí stihnout, dokud stromy nad ní naplno nerozvinou listy. Brzy se objeví bílé pohledné květy, rychle odkvetou a počátkem května začínají listy žloutnout. V červnu už leží pod stromy jen pár zaschlých listů a z puklých semeníků vypadává spousta semen. Na další sklizeň si pak musíme počkat zase až do jara. Upřímně řečeno, je dobré mít ve stinném koutě zahrady trs medvědího česneku, pokud dokážeme včas otrhat poupata. Jsou velice jemné česnekové chuti, a čerstvý chléb s čerstvým domácím sádlem posypaný pokrájenými poupaty prostě nemá chybu. Tento česnek je však rostlina planá a jako planá se chová. Pokud ji na zahradě necháme odkvést, semínka daleko vystřelí a sami je ještě rozneseme na botách a nářadí. Jedna moje dobrá přítelkyně o tom ví své. Jinak je to ale bylinka cenná svou raností, jíst se dají všechny její části, užití je stejné jako u česneku kuchyňského. Má i stejné léčivé vlastnosti , to znamená silné antiseptické účinky, snižuje krevní tlak. Pokud známou sýrovou roládu proložíme česnekovými listy, nakrájené řezy pak doplníme listy salátu a česnekovými květy je dozdobíme,skvělý předkrm je na světě. Musíme se jen připravit na to, že česnekové aroma má sílu vpravdě medvědí.
kytičková plantáž
JEDLÉ KVĚTY JSOU U NÁS K DISPOZICI POUZE BĚHEM VEGETACE, TJ. ZHRUBA OD KVĚTNA DO ŘÍJNA
Zdroj: Kitty Morseová - Jedlé květy
Lesley Bremnessová - Bylinář
Foto : Iva Nachtmanová, BioCIT, archiv Farmy Mlýnec