SLYŠ VELKÝ ZÁKON,TEN AŤ TVŮJ KROK ŘÍDÍ, BUĎ STRÁŽCEM STROMŮ, KVĚTŮ, ZVÍŘAT, LIDÍ.
A NETKNI SE JICH NEŠETRNOU DLANÍ, JEŽ Z NEZNALOSTI MNOHDY HRUBĚ ZRANÍ.

Mlejneček
VÍTEJTE V OBYČEJNĚ NEOBYČEJNÉM ÚDOLÍ, KDE ŽIJEME A PRACUJEME
kořenářka
Žijeme v malém domečku na dně údolí, spíše soutěsky mezi lesy. Po deseti letech hospodaření na naší malé farmě jsme se konečně dočkali časů, že se na lidi jako jsme my nepohlíží jako na spolek bláznů, alespoň část společnosti dochází k poznání, že není udržitelný dosavadní kořistnický způsob života.

ZELENINA A KUCHYŇSKÉ BYLINKY

13. února 2009 v 10:40 | kořenářka |  BIOZAHRADNICTVÍ
Nejvýznamnějším produktem našeho biozahradnictví jsou zelenina a řezané natě kuchyňských bylin. Oslovujeme tím hlavně rodiny s malými dětmi. K přípravě prvních šťáv a kašiček pro nejmenší děti jsou maminky přímo vyzývány většinou dětských lékařů, aby k přípravě používaly výhradně ekologicky vypěstovanou zeleninu a ovoce. Snažíme se pěstovat co nejširší sortiment, abychom mohli poskytnout zákazníkům pokud možno ucelenou nabídku produktů k přípravě zdravých pokrmů. Začátky před deseti lety nebyly vůbec slavné, nikdo tehdy netušil, proč vůbec takové zboží nabízím, když lze dostat za poloviční cenu obrovské mrkve, květáky, zelí...To dnešní maminky už jsou tak poučené a vzdělané, že mne to nutí pořád hledat nové produkty a poznatky, abych s nimi udržela krok. Představuje to několikastránkový seznam rostlinných produktů, který předkládám každoročně inspektorovi instituce, jež u nás provádí povinnou kontrolu. Teprve potom můžeme nabízet naši produkci se zeleně pruhovaným logem a označením BIO. Tolik diskutované dotace letos opět nestačí ani na pořízení semínek. Většinu bioosiv umíme vypěstovat sami, ale například velice žádanou odrůdu mrkve nebo tykve Hokkaido musíme nakoupit od firem, které se prodejem osiv v biokvalitě zabývají. To jsme vlastně teprve na začátku a čeká nás různě dlouhá cesta plná těžké i lehčí práce, končící i různě úspěšnou sklizní.
Mnohé kultury běžně pěstované v zahrádkách a v zelinářské konvenční velkovýrobě dávají biozahradníkům pořádně zabrat. Dlouho trvalo, než se nám ,,rozběhla"kultura rukoly. Dávají si na ní dostaveníčko dřepčíci z celého pole, pokud ji v létě neopatříte krytem z netkané textilie. Doporučuji to ještě pojistit žlutými lepovými pásy uvnitř krytu. Po smutných zkušenostech s holandskými odrůdami kedluben jsem se s pokorou vrátila k odrůdám tuzemským. V Holandsku je vysoká hladina spodní vody a tamní průmyslové zemědělství disponuje automatickými zavlažovacími systémy, jen já jim hadicí pravidelný přísun vody nedám, naše kedlubny se spokojí se zálivkou 1-2x denně a tolik nepraskají. Malým zázrakem je kedluben Gigant. Bulva dosáhne při dobré péči váhy i několika kilogramů a vydrží ve sklepě svěží do února, jen ji musíme nepoškozenou šetrně uložit. Přestože byla původně určena ke zkrmení zvířatům, její nedřevnatějící dužina poskytuje surovinu, ze které připravíme vše od smaženek mnohem méně pracných než smažený květák až po naprosto skvělé kedlubnové zelí. Salát z nejkřehčí vrcholové části bulvy, jen tak se solí, pepřem, cukrem, octem a olejem se dá jíst samotný. Já občas zvu své dobré přítelkyně na oblíbenou baštu, která se skládá z vepřové krkovičky pečené s minimem koření, aby vynikla chuť čerstvého masa z vlastního chovu. K tomu je nejlepší čerstvý chléb, zbožňujeme ten náš z Mladé Vožice a kedlubnovo-gigantový salát tu laskominu završí s trochou piva nebo dobrého vínka. Loňská podzimní dodělná v tomto duchu se nám obzvlášť vyvedla. Mám štěstí na dobré lidi kolem sebe a moje drahé přítelkyně mi pomáhají, aby se to, co v potu tváře v biozahradě vypěstujeme, dostalo ke koupi zákazníkům, kteří se brzy naučili vyhledávat náš skromný stánek na táborském náměstí. Pravidelný středeční trh tam vyhledávají maminky s
dětmi, které se těší na naši speciání šťavnatou karotku. Naše bylinky nakupují i kuchaři tamních restaurací. Tržiště je vyhrazeno pěstitelům a drobným producentům, náš prodej spojujeme i s výkladem, máme vlastní i oborové letáčky a natisknuté osvědčené recepty. Obecně lze říci, že budeme letos opět rozšiřovat sortiment a jeho součásti pěstovat v takových množstvích, abychom pokud možno vše prodali ze dvora , na tržišti nebo přímým dovozem do bytu zákazníka. Takto napsáno to vypadá přímo ideálně, v praxi to však znamená po celou sezonu nekončící řetěz postupných výsevů, sázení předpěstovaných sazenic, úpravu sklizených záhonů, přípravu zboží do trhu, aby bylo v tržnici za ranního rozbřesku vše čerstvé ještě s krůpějemi ranní rosy. Při pohledu zpět však mohu říci, že je to práce smysluplná a vpodstatě radostná.
Krémová polévka z dýně Hokkaido sypaná sezamem 1 střední 1 střední dýně Hokkaido
2 cibule
lžička mořské soli
sezamový nebo olivový olej
1 l vývaru nebo vody

1. dýni i s kůrou omyjte a okartáčujte přírodním kartáčkem. Rozkrojte ji na dvě části a lžící vydlabejte semena. Dýni rozkrájejte na kusy.
2. na oleji osmahněte cibuli a dýni. Orestujte a poté přilijte vodu nebo vývar a uveďte do varu. Není nutné smažit cibuli, ale zvýrazníte tím chuť. Osolte a vařte30 minut nebo až do změknutí. Každá dýně je trochu jiná a i její stáří ovlivní délku vaření.
3. rozmixujte na hladký krém. Když budete mít štěstí na skvělou dýni, nemusíte už ničím dochucovat. Pokud nejste s chutí spokojeni, přidejte granulovaný zeleninový bujon nebo umeocet(ocet vzniklý při výrobě švestiček Umeboschi), popřípadě přírodní sojovou omáčku.
4. máte-li rádi krémovou chuť, můžete hotovou polévku navrch ozdobit smetanou nebo mandlovým máslem a opraženým černým sezamem.
/převzato z Biokuchařky Hanky Zemanové, Smart Press s.r.o., 2005/
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 ylfxulyy ylfxulyy | E-mail | Web | 22. dubna 2009 v 23:24 | Reagovat

Pf3V8j  <a href="http://kschrykqgxho.com/">kschrykqgxho</a>, [url=http://wywmfnmprqwh.com/]wywmfnmprqwh[/url], [link=http://wrpcjxkxzsff.com/]wrpcjxkxzsff[/link], http://hgckkoejgodn.com/

2 czqybammr czqybammr | E-mail | Web | 7. května 2009 v 3:35 | Reagovat

dyK6Un  <a href="http://gwdkutthvotv.com/">gwdkutthvotv</a>, [url=http://nnbgvnqyfpzo.com/]nnbgvnqyfpzo[/url], [link=http://hcaadqakmbnb.com/]hcaadqakmbnb[/link], http://gxeyxisinxbt.com/

3 ynbvxyrz ynbvxyrz | E-mail | Web | 22. května 2009 v 5:48 | Reagovat

IiR2vf  <a href="http://bysqiarudjiq.com/">bysqiarudjiq</a>, [url=http://zolnhpsrmjvv.com/]zolnhpsrmjvv[/url], [link=http://xafhjechmyss.com/]xafhjechmyss[/link], http://aqrpgbydawde.com/

4 ryiziaw ryiziaw | E-mail | Web | 6. června 2009 v 23:29 | Reagovat

vp0i5M  <a href="http://miyzqppenowf.com/">miyzqppenowf</a>, [url=http://orjkjdbaugks.com/]orjkjdbaugks[/url], [link=http://ilofgofarolk.com/]ilofgofarolk[/link], http://krdzblamwmqm.com/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama